Boekenweek: en dit leest lekker weg!

Het is boekenweek. Reden genoeg om weer eens een goed boek te kopen (ik kan altijd wel een reden verzinnen om een goed boek te kopen). Vier must reads om mee op reis te gaan vanuit je luie stoel..

1. Alice Munro
Dit is mijn nieuwe aanwinst: “Levens van meisjes en vrouwen” van Alice Munro, de meester van het korte verhaal. Munro wordt een zogenaamde writer’s writer genoemd, een schrijver die interessant is om te lezen voor andere schrijvers vanwege de manier waarop ze haar korte verhalen vernuftig opbouwt. Maar ze schrijft ook gewoon een goed en lekker om te lezen verhaal. In 2009 kreeg ze de Man Booker International Prize voor haar gehele oeuvre en in 2013 de Nobelprijs voor de literatuur.

2. Elvis Peeters
Elvis Peeters was mijn docent aan de SchrijversAcademie in Antwerpen. Drie keer stond hij in de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Helaas haalde hij dit jaar de shortlist niet met zijn boek Jacht, en hij heeft de prijs zelf ook nog nooit in de wacht mogen slepen. Jammer, want hij schrijft samen met schrijfpartner Nicole van Bael mooie en verontrustende boeken met een heel eigen stijl. Een grote aanrader stond in 2006 op de shortlist en blijft een ontzettend actueel boek: De Ontelbaren, over vluchtelingen die Europa overspoelen. Een poëtisch geschreven roman over verlangens van veiligheid en geluk, en over menselijkheid.

3. Griet op de Beeck
Naar deze dame ben ik zeer benieuwd. Ik heb nog geen boek van haar gelezen, maar lees niets dan lof over haar manier van schrijven. Haar derde en nieuwste boek heet “Gij nu”, een bundeling van verhalen met overkoepelend thema over mensen die op een bepalend moment in hun leven zijn. “Zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren," staat er op de flaptekst. Dat belooft wat.

4. Cees Nooteboom
Dit reisboek staat nog op mijn verlanglijst: De omweg naar Santiago. Volgens Nootebooms uitgever één van de mooiste reisboeken uit de Nederlandse literatuur. Dat weet ik niet, maar aangezien ik verknocht ben aan Spanje wil ik deze zeker lezen. “Spanje is bruut, anarchistisch, egocentrisch, wreed, Spanje is bereid zich voor onzin de das om te doen, het is chaotisch, het droomt, het is irrationeel.” En: “Het (Spanje) is een liefde voor het leven, aan de verbazing komt nooit een eind.” Helemaal mee eens.

Reactie schrijven

Commentaren: 0