Interview met fashion designer Nawed Elias: Alles geven voor iets dat groter is dan jezelf

Met zijn eerste modecollectie Culture Clash (oktober 2015) schopte Nawed Elias (1993) het al tot de London Dubai Fashion Week. Mensen willen zijn kleding graag kopen, maar Elias verkoopt niets van deze collectie. Hij wil hiermee alleen een boodschap uitdragen en dat is zijn geboorteland Afghanistan op een positieve manier laten zien. Daarnaast wil hij taboes doorbreken.
foto's: Barbara Germes

East meets west
Misschien wel voornaamste stuk uit zijn collectie is de turban of tulband. Elias: “Hoewel mensen het daar vaak mee associëren, is de turban geen Taliban-ding. Het hoort bij mijn volk, de Pashtun. Mensen dragen het als symbool van aanzien en trots.” In zijn collectie zie je mannen met leggings, doorzichtige jasjes én een turban. Hij mixt de Afghaanse cultuur met de Europese mode en dat ligt gevoelig in Afghanistan.

“Straks kom ik met nog gekkere dingen op de proppen”
Een trouwjurk voor de man, een sjaal die ook als hoofddoek kan worden gedragen door mannen, en de turban gecombineerd met westerse mode. De kleding van Elias roept heftige reacties op. “Ik krijg bedreigingen vanuit Afghanistan. Dat ik de naam van mijn merk moet veranderen, dat soort dingen. Maar gelukkig krijg ik ook positieve reacties van Afghanen. Soms moet ik er een beetje om lachen, om sommige negatieve reacties op mijn kleding. Dan denk ik: wacht maar af, want ik kom straks met nog gekkere dingen op de proppen. Mode is geen gemakkelijke passie.”

Verschillen tussen mensen overbruggen
Zijn kledingmerk draagt de naam Zazai, naar het dorp waar zijn grootvader vandaan komt in Afghanistan. Hier leven de Pashtun, een zwaar getroffen volk dat zich probeert te handhaven in een door tegenstellingen verscheurd land. Zelf is hij ook Pashtun. Op zijn veertiende kwam hij naar Nederland. Gaandeweg raakte hij vastberaden. Vastberaden om verschillen tussen mensen te overbruggen en in balans te brengen. Zijn manier daarvoor is mode.

80 kledingstukken
Elias maakt zich in korte tijd het ontwerpen eigen. Nachten lang tekent hij patronen, totdat hij het onder de knie heeft. Daarna gaat hij aan de slag op de naaimachine. Hij ontwerpt typisch Afghaanse stoffen en maakt alle kleding zelf. De collectie Culture Clash bestaat uit 80 kledingstukken die hij in slechts een jaar tijd maakte, naast zijn “gewone” baan.

Hij moest er veel voor opgeven, want wat hij doet wordt niet zonder meer geaccepteerd in zijn cultuur. Elias: “Ook kost het me behoorlijk wat geld, tijd en slaap om mijn kleding te maken. Dat heb ik er voor over. Ik heb alles bereikt wat ik wilde qua studie en geld, maar dat geeft geen rust. Ik wil anderen helpen.”

Waar komt zijn vastberadenheid vandaan?
Elias: “Er zijn kinderen in Afghanistan die niet naar school kunnen. Ze verkopen water op straat om te overleven. In die kinderen zie ik mezelf. Ik had bijvoorbeeld geen speelgoed. Niet dat ik uit een arm gezin kom, maar het was oorlog. Het was er gewoon niet. Mijn doel is om zo ver te komen met mijn kleding dat ik kinderen zoals zij kan helpen. Ik hoop dat ik daar ooit iets kan neerzetten met mijn mode, dat mensen aan het werk helpt zodat hun kinderen kunnen studeren.”

Nawed Elias is trots op zijn land. “Wat ik doe zie ik niet als bijzonder. Ik vind het mijn plicht om iets terug te doen voor mijn land en mijn volk. Elk mens hoort iets terug te doen voor de maatschappij. Dan zou de wereld er een stuk beter uitzien.” Elias is Islamitisch opgevoed en staat open minded in het leven. “Een mens zijn die goed is voor anderen, dat vind ik belangrijk. Niet welk geloof je aanhangt.”

Terug naar Afghanistan
Nawed Elias is van plan om naar Afghanistan te gaan, misschien dit jaar nog. “Ik wil pas gaan als ik echt iets kan doen om mensen te ondersteunen, zoals helpen in een ziekenhuis, geld geven of een fashion show organiseren. Zeker dat laatste is lastig. Je moet toch aan veiligheid denken. Wat voor kleding laat je zien? Hoe bescherm je je modellen?” Hierover is hij serieus. Daarna lacht hij erbij: “Er kan wel met schoenen naar je worden gegooid op de catwalk.”

Nieuwe collecties
Hij werkt nu aan twee nieuwe collecties. Eén collectie zal deels bestaan uit mannen- en deels uit vrouwenmode. Het wordt een totaal andere collectie dan de vorige. Simpele stoffen, kleuren en zeer draagbare kleding, maar wel met Afghaanse inspiratiebronnen. Deze kledingstukken zullen wél te koop zijn. Nawed Elias: “En natuurlijk zitten er weer een aantal dingen tussen die zeker taboedoorbrekend zijn.”

https://www.facebook.com/zazaidesign/

Nawed Elias gekleed in eigen ontwerp, foto gemaakt door: Barbara Germes:

Reactie schrijven

Commentaren: 0