Interview: tiny house pionier Marjolein Jonker wil vrij en duurzaam wonen op 20 m²


Een tiny house is een duurzaam huis van maximaal 28 m² op wielen. Marjolein Jonker laat er één bouwen en is een van de pioniers van kleine huizen in Nederland. Terug naar de basis: wat heb je nu echt nodig om fijn te kunnen leven? Ik was benieuwd naar Marjoleins verhaal.


Foto: Marjolein Jonker voor "Waterland-huisje", een Nederlandse bed&breakfast en tiny house

“Het voordeel voor mij is: je hebt minder spullen,” zegt Marjolein Jonker, “maar dat is ook het nadeel. Het betekent keuzes maken. Wat moet er echt in? Met welke dingen kan ik niet zonder?” Een goede keuken moest erin, want ze houdt van koken. Een houtkacheltje om lekker fikkies mee te stoken. Een slaaploft, openslaande deuren, een zithoek en een zitbad. De wasmachine kan niet mee. Maar daar is een oplossing voor. Dat wordt wassen met een campingwasmachientje.

Met aandacht voor het milieu
Marjoleins tiny house is bijna klaar. Een huisje van 20 m² op een trailer, volledig gebouwd met duurzame materialen. Al een tijdje was ze op zoek naar een ander huis. Jonker: “Ik wil geen doorsnee woning en dit is de oplossing. Een huis dat helemaal naar de mens is gebouwd, flexibel en mobiel, geeft veel meer vrijheid. En heel belangrijk: ik wil mijn ecologische voetafdruk verkleinen.”

Groeiende community
Via internet stuitte ze op tiny houses. In Amerika bestaat deze beweging al wat langer. In Nederland zijn nu de eerste mensen bezig met bouwen. Jonker zette in 2015 de Tiny House Movement Nederland op, samen met Lena en Laurens van der Wal, Koen Derksen en Monique van Orden. Via de reacties op haar blog “Marjolein in ’t Klein”, de aandacht in de media en de groeiende community op Facebook (7000+) merkt ze dat de interesse voor deze alternatieve woonvorm toeneemt.

Minder huis, meer leven
“De behoefte om betaalbaar en compact te wonen en bewuster om te gaan met je verbruik, ligt bij meerdere mensen. Dat komt enerzijds doordat er steeds meer eenpersoonshuishoudens zijn. Mensen willen door de crisis ook niet meer aan hoge leningen vastzitten. Daarnaast worden mensen steeds bewuster van de noodzaak om beter met het milieu om te gaan,” zegt Jonker.
“Wat hebben we eraan om steeds meer te werken om duurdere spullen te kunnen kopen? Bovendien hebben we steeds minder vrije tijd om met elkaar te besteden. Als je tiny houses bij elkaar zet, heb je kans op een hechtere gemeenschap. Je komt elkaar sneller tegen, leent eens wat bij de buurvrouw. De huidige woningen zoals appartementen en eengezinswoningen, zijn daar niet op gemaakt.”

Waar gaat ze haar kleine huis neerzetten?
Dat ligt nog niet zo voor de hand. Ze is in gesprek met verschillende gemeentes. “Ik denk dat het niet lang meer zal duren totdat gemeentes hier ruimte voor gaan creëren.” Gemeente Almere bijvoorbeeld is daarin een vooruitstrevende gemeente. Deze gemeente heeft een bouwexpo gedaan met tiny houses en wil nu vijfentwintig plekken beschikbaar stellen.
Hoewel Jonker nog geen standplaats heeft, kan ze niet wachten tot ze erin kan. “Half mei is het huisje klaar. Het is iets wat mijn hart raakt. Toen ik het besloot, dacht ik: dit is het, dit ga ik doen. Nu is het bijna zover. Als ’ie is ingericht dan gaan mijn twee katten mee. Ik neem vakantie op en ik ga lekker met een biertje op mijn veranda zitten om het te vieren.”

Op haar blog Marjolein in ’t klein houdt ze je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond haar eigen tiny house. Of lees meer op de website van Tiny House Movement Nederland.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marcel van Mierlo (dinsdag, 19 april 2016 18:07)

    Wat een mooi interview met Marjolein Jonker, een bevlogen vrouw en het gezicht van Tiny house Nederland!