Morning pages: je creativiteit terugvinden


Soms ben je zo druk in je hoofd dat het er allemaal even niet goed uit komt. Op je werk gaat het niet lekker, of dingen gaan sowieso niet helemaal zoals je wilt. Het stroomt niet. Contact maken met je eigen creatieve bron is voor mij een manier om dingen weer op gang te krijgen. Hoe doe je dat? En wat is dat, die creatieve bron?

Morning pages kunnen je op weg helpen.
Lees in deze blog wat het is en hoe het werkt.


Hallo inspiratie!
Voor mij is de creatieve bron die plek in jezelf waar je eigen kracht zit. De plek waar de ideeën vandaan komen. Deze plek moet je blijven voeden. Zo kan nieuwe inspiratie ontstaan en groeien. Dat voeden kun je op allerlei manieren doen. Ik neem je in deze blog mee in iets wat voor mij goed werkt.

Een aantal jaar geleden kreeg ik van een vriendin het boek The Artist’s way van Julia Cameron. Dit boek is een handig hulpmiddel wat te doen als je vast zit met je creativiteit. Bijvoorbeeld als je een writer’s block hebt, maar ook als je op ander werkgebied niet meer zo creatief kunt zijn. Hoe krijg je de creatieve flow weer op gang? Eén van Cameron’s tips is het schrijven van morning pages.

Hoe werkt het?
Schrijf iedere ochtend minimaal 3 pagina’s met een pen in een notitieboekje. Schrijf alles wat er in je opkomt. Het hoeft niet te kloppen. Je mag van de hak op de tak springen, het hoeft niet goed te zijn en het hoeft nergens aan te voldoen. Schrijf bijvoorbeeld over wat je gedroomd hebt, wat je de dag ervoor hebt gegeten, een gesprek dat je had of over hoe je je voelt.

Schrijf nog voordat je iets hebt gelezen
Waarschijnlijk is Cameron geïnspireerd door Dorothea Brande’s boek Becoming a writer uit 1934. Brande schrijft hierin al over morning pages. Schrijven, nog voordat je iets hebt gelezen, is volgens haar de beste manier om het aan te pakken. Volgens Brande onderzoek je dan je onderbewustzijn en vind je je eigen stem, juist op het moment waarop je net ontwaakt bent en nog half in dromenland verkeert.

Schrijven is niet: gaan zitten wachten op inspiratie. Schrijven is tijd vrij maken om je inspiratie en creativiteit naar buiten te laten komen.

Ook voor niet-schrijvers
Maar het helpt niet alleen bij het verkrijgen van schrijfdiscipline. Het gaat verder dan dat. Je kijkt naar binnen toe, ontdekt inderdaad je eigen stem, zoals Dorothea Brande schreef. Gaandeweg merk je dat door die krabbels weleens een rode draad zou kunnen lopen.

Als je na weken alles terugleest, dan zie je tot welke mooie inzichten je bent gekomen. Dat is veel waard. Doordat je dagelijks die geconcentreerde aandacht besteedt aan wat er leeft in jezelf, maak je weer contact met de creatieve bron. De bron die in jou zit en van waaruit de mooiste dingen ontstaan.

Heb je geen creatieve ambities, dan is het ook lekker om gewoon van je af te schrijven. En wie weet, misschien schuilt er stiekem wel een schrijver in jou.

Reactie schrijven

Commentaren: 0